bnr1.jpg (137 KB)






Göz sağlığınız bizim için çok önemli. Bu nedenle optik çerçevelerimizden kullandığımız camlara kadar her şeyin en iyi kalitede olmasına özen gösteriyoruz. Deneyimli optisyenlerimiz, size reçete edilen numaralara ve günlük hayatınızdaki ihtiyaçlarınıza en doğru ürünlerimizi sizlere önermektedirler.

Size en yakın Eye Connection mağazasını bulmak ve optik ürünlerimizi yakından incelemek için tıklayın. 


Göz sağlığınıza ve gözlüklerinizin bakımına dair önemli bilgileri burada bulabilirsiniz.


GÖZLERİNİZİ KORUYUN

bnr2-v2.jpeg (12.07 MB)

Gözlerinizi korumak, sağlıklı kalmanın vazgeçilmez unsurlarından biridir. Görüş ile ilgili sorunlar ilerleyen yaş ile daha sık görülmekle beraber her yaşta ortaya dolayısıyla göz muayenesi olmak için düzenli olarak göz doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.  Sorunların erken tespit ve tedavi edilmesi ömrünüz boyunca daha net bir görüşe sahip olmanıza yardımcı olacaktır.


Günümüzde oldukça yaygın görülen göz rahatsızlıklarından bazıları şunlardır:


MİYOPİ 

Genelde uzağı görememe olarak bilinen miyopi, uzaktaki cisimlerin bulanık, yakındaki cisimlerin ise net görüldüğü bir görme sorunudur. Uzağı görememe, genelde göz küresi hafif uzun olduğunda gerçekleşir. Yani ışık, gözünüzün arka tarafındaki hassas dokuya (retina) doğru bir şekilde odaklanmaz. Işık ışınları retinanın hemen önüne odaklanarak uzaktaki cisimlerin bulanık görünmesine yol açar. Miyop genellikle kalıtsal bir görme sorunu olup, kitap ya da bilgisayar gibi yakındaki objelere uzun süre bakılması ile de ilişkilendirilmektedir. 

Uzağı görememe sorunu nasıl düzeltilebilir?

Çoğu durumda, uzağı görememe sorunu içbükey tek odaklı camlarla düzeltilebilir. Bu camlar ışığı retinada doğru yere odaklar. Uzağı göremiyorsanız, reçetenizde negatif bir sayı olur. Sayı ne kadar büyükse, camların kalınlığı o ölçüde artar. Uygun inceltme oranında en iyi ışık geçirgenliği sağlanır ve görüş netliği alınır. Dikkat: Numaralara gereğinden fazla inceltme yapmak görüş kalitesini düşürür.Sebebi camlarda yapılan inceltme işleminin optik camın sıkıştırılmasıdır ve sıkıştırılıp yoğunluğu artan camdan ışık geçirgenliği azalır, görüş kalitesi düşer. Bu sebeple doğru numaraya doğru index (indceltme) uygulaması yapılmalıdır.


HİPERMETROPİ

Genelde yakını görememe olarak bilinen hipermetropi, yakındaki cisimlerin bulanık, uzaktaki cisimlerin ise net görüldüğü bir görme sorunudur. Yakını görememe genelde göz küresi hafif kısa olduğunda gerçekleşir. Yani ışık, gözünüzün arka tarafındaki hassas dokuya (retina) doğru bir şekilde odaklanmaz. Işık ışınları retinanın arka tarafına odaklanarak, yakındaki cisimlerin bulanık görünmesine yol açar. Hipermetropi genelde kalıtsaldır, ancak yaş ve şeker hastalığı gibi çeşitli durumlarla da bağlantılı olabilir. Yaşa bağlı olarak yakını görememe presbiyopi olarak bilinir. 

Yakını görememe sorunu nasıl düzeltilebilir?

Çoğu durumda yakını görememe sorunu dışbükey tek odaklı camlarla etkili bir şekilde düzeltilebilir. Bu camlar, ışığı doğru bir şekilde yeniden odaklar. Yakını göremiyorsanız, reçetenizde pozitif bir sayı olur. Sayı ne kadar büyükse, camların kalınlığı o ölçüde artar. Uygun inceltme oranında en iyi ışık geçirgenliği sağlanır ve görüş netliği alınır. Dikkat: Numaralara gereğinden fazla inceltme yapmak görüş kalitesini düşürür.Sebebi camlarda yapılan inceltme işleminin optik camın sıkıştırılmasıdır ve sıkıştırılıp yoğunluğu artan camdan ışık geçirgenliği azalır, görüş kalitesi düşer. Bu sebeple doğru numaraya doğru index (indceltme) uygulaması yapılmalıdır.


ASTİGMATİZM

Astigmatizm, bulanık ya da bozuk görüntülere yol açan yaygın bir görme sorunudur. Astigmatizm, gözünüzün ön tarafındaki saydam doku katmanı (kornea), en mükemmel şekilde kavisli olmadığında olur. Bu düzgün olmayan kavis sebebiyle gözünüze giren ışık ışınları, gözünüzün arka tarafındaki ışığa duyarlı dokuda (retina) iki ayrı yere odaklanır. Bunun sonucunda bulanık bir görüntü oluşur. Astigmatizm genelde doğuştan gelir ve bu duruma uzağı görememe ya da yakını görememe gibi başka görme sorunları da eşlik eder.

Astigmatizm nasıl düzeltilebilir?

Genellikle, astigmatizm torik camlarla etkili bir şekilde düzeltilebilir. Bu camlar, korneanın astigmata yol açan yamuk kavisini düzeltecek şekilde tasarlanan ve biçimlendirilen camlardır. 

KATARAKT

Merceğin üzerinde oluşan ve ışığın bir kısmının gözünüzün arkasına (retina) ulaşmasını engelleyen buğulu bölgelerdir. Bunun sonucunda, gözler özellikle geceleri ya da parlak ışıkta bulanık, buğulu ya da sisli görür. Katarakt, yaşlı insanlarda yaygındır. Ancak, başka etmenler de, örneğin; sigara içmek, şeker hastalığı, kötü beslenme ve ultraviyole ışınlara aşırı derecede maruz kalmak, bu göz rahatsızlığını yaşama riskini arttırabilir. 

DİJİTAL GÖZ YORGUNLUĞU

Dijital cihazlar gündelik hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Ekrana uzun süre bakmak birçok görme sorununa yol açabilmektedir. Gözlerinizin bir ekrana bakarken daha fazla çalışması ve daha sık odaklanması gerekir. Bunun sonucunda göz zorlanması, göz yorgunluğu, bulanık ya da çift görme ve kuru göz sendromu gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

KURU GÖZ SENDROMU

Gözlerinizi kırptığınızda, göz kapaklarınız gözlerinizin yüzeyine göz yaşınızı yayarak gözlerinizin nemli kalmasını sağlar. Göz yaşı üretim sürecinizde bir aksama olduğunda ortaya kuru göz sendromu çıkar. Bu göz rahatsızlığı kendisini kırmızı, tahriş olmuş gözler, yanma hissi ve kuruma ya da batma hissiyle gösterir. Kuru göz sendromu da herkesi etkileyebilen ancak daha yaygın olarak yaşlandıkça görülen göz rahatsızlıklarından birisidir. 


GÖZ TEMBELLİĞİ (ambliyopi)

Göz tembelliği daha çok çocuklarda görülür ve genelde dört yaşından sonra ortaya çıkar. Gözde bulunan sinir ve kasların gelişememesi veya gelişimini tamamlayamamış olması sonucu meydana gelir ve çocuğun görmek için güçlü olan diğer gözünü kullanmasına sebep olur. Göz tembelliği; şaşılık, ırsî katarakt veya ciddi anlamda yakını/uzağı görememe gibi gözleri etkileyen başka göz rahatsızlıklarından kaynaklanır. 


IŞIĞA DUYARLILIK (fotofobi)

Genellikle güneş ışığı, floresan ışığı ve akkor ışık gibi parlak ışık kaynaklarına karşı olan toleranssızlıktır. Işığa duyarlılık, rahatsızlığa ve gözlerin kısılmasına/kapatılmasına yol açabilir. Buna genellikle göz enfeksiyonları ve konjunktivit gibi göz iltihaplanmaları eşlik eder. Güneş yanıklarının ve kontak lensin sebep olduğu tahrişlerin bu rahatsızlığa yol açması mümkündür. 


ŞAŞILIK

Göz kayması ya da strabizm olarak bilinen şaşılık, gözlerin farklı yönlere odaklandığı bir göz rahatsızlığıdır. Bunun sonucunda beyne iki görsel fotoğraf ulaşır ve bu da bulanık veya çift görmeye ya da göz tembelliğine yol açar. Şaşılık genelde beş yaşından önce ortaya çıkar, ancak ilerleyen yaşlarda başlaması da mümkündür ve genelde rutin bir göz muayenesinde tespit edilir. 


PRESPİYOBİ

Presbiyopi; yakındaki cisimlerin bulanık, uzaktaki cisimlerin ise net görüldüğü bir görme sorunudur. Yaşlılıktan kaynaklanan, yakını görememe olarak da adlandırılan presbiyopi, genelde 40 yaşın üzerindeki insanlarda görülür. Presbiyopi, gözünüzün merceğinin yavaş yavaş kalınlaşması ve sertleşmesidir. Mercek elastikliğini kaybettikçe, yakındaki cisimlere odaklanabilme kabiliyeti azalır. Presbiyopiye uzağı görememe ve astigmatizm gibi diğer görme sorunları da eşlik edebilir.

Prespiyobi nasıl düzeltilebilir?

Çoğu durumda, presbiyopi progresif camlarla etkili bir şekilde düzeltilebilir. Bu camların alt tarafına doğru, yakın görüş için artı bir numara ve camın üst tarafında uzak görüş için eksi bir numara bulunur. 



GÖZLÜKLERİNİZİN CAM BAKIMINI NASIL YAPMALISINIZ?


bnr3-v2.jpg (149 KB)

- Camlarınızı ve çerçevenizi, düzenli olarak ılık su ve bir damla katkısız bulaşık deterjanı veya el sabunuyla temizleyin.
- Camlarınızı yumuşak, temiz mikrofiber cam bezleriyle kurutun.
- Gözlüklerinizi takarken ve çıkarırken iki elinizi birden kullanın.
- Gözlüklerinizi saklama kılıflarında veya kutularında tutun.
- Gözlüklerinizi kol değil, köprü kısmından tutun. 

Cam bakımında yapılmaması gerekenler 

- Camlarınızı peçete, kağıt havlu ya da kağıt mendille silmeyin. Bu malzemeler, genelde camın yüzeyine kalıcı zarar verebilecek olan ağaç lifleri içerirler.
- Camlarınızı yumuşatıcıyla yıkanmış havlularla silmeyin, çünkü camınızın üzerinde buğulu bir katman kalmasına yol açabilir.
- Gözlüklerinizi, ev temizlik maddelerinden, saç spreyi ve parfüm gibi kozmetik ürünlerinden uzak tutun. Bunlar camlara ve kaplamalara zarar verebilir.
- Gözlüklerinizi fırın, kalorifer gibi ısı kaynaklarının üzerine veya sıcak bir arabanın içinde bırakmayın.
- Gözlüklerinizi camların dışa doğru bombeli kısımlarının üzerine koymayın. Bu durum, kaplamalara zarar verebilir ve çizilmeye sebep olabilir.
- Gözlüklerinizi başınızın üzerinde tutmayın. Bunu yapmak, çerçevenin şeklini bozarak camları gözünüzün önünde durması gereken konumu etkileyebilir. 


Çerçeve bakımı için yapılması gerekenler

Çerçevenizin zaman içerisinde yüzünüze göre tekrar ayarlanması gerekebilir. Periyodik olarak mağazalarımıza gelerek çerçevelerinizin ayar ve bakımını yaptırabilirsiniz. Ayrıca mağazalarımızda bulunan Ultrasonik gözlük temizleme makinalarında çerçevelerinizi ücretsiz olarak temizletebilirsiniz. 


Görüşünüz konusunda endişeliyseniz ya da değiştiğini düşünüyorsanız, en kısa sürede göz doktorunuzu ziyaret etmenizi öneriyoruz.

 Kaynak: https://www.hoyavision.com/tr/neye-ihtiyacim-var/gozluk-kullanicilari-icin/gorusun-anlasilmasi/gorme-sorunlari/?expand=159